Operational Lease balans

Inhoudsopgave 


Staat Operational Lease op de balans?

Alle leasecontracten die zakelijk worden afgesloten, moeten worden verantwoord in de boekhouding van je onderneming. Het gaat tenslotte over financiële overeenkomsten, waar bepaalde betaalverplichtingen aan zijn verbonden. Toch worden niet al deze verplichtingen op dezelfde manier opgenomen in de boekhouding. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen Financial Lease en Operationele Lease. De gekozen leasevorm bepaalt of de leaseauto wel of niet wordt geactiveerd op de balans. Over het algemeen gelden hiervoor de volgende fiscale regels:

  • Financial Lease is de enige leasevorm waarbij je economisch eigenaar bent. Hierdoor wordt de aanschafprijs van de leaseauto altijd geactiveerd op de balans.
  • Operational Lease staat niet op de balans en wordt daarom ook vaak een off-balance financiering genoemd. Bij Operational Lease ben je geen eigenaar van de auto, maar huur je deze. Hierdoor kun je geen gebruik maken van renteaftrek, investeringsaftrek en afschrijving als kostenpost op de balans.

Het verschil heeft dus te maken met de vraag of je als ondernemer uiteindelijk zelf eigenaar van de auto wilt worden. Bij Operationele Lease is de intentie om de auto voor een bepaalde periode te gebruiken. Het economisch eigendom ligt niet bij jou als ondernemer, maar bij de leasemaatschappij. Dit zorgt ervoor dat Operational Lease niet op de balans verantwoord hoeft te worden.


Hoe boek je Operational Lease in de resultatenrekening? 

Operational Lease mag dan niet op de balans staan, toch wil de Belastingdienst wel graag weten welke betaalverplichtingen jij als ondernemer bent aangegaan. Dit kun je het beste doen door de betaalde leasetermijn in één bedrag en op één rekening als kostenpost op te nemen in je resultatenrekening. 

Voorbeeld

We sluiten een 3-jarig leasecontact af voor de Operational Lease van een Opel Combo Edition. Voor het gebruik van deze bedrijfswagen betalen we een leasetarief van €500 per maand excl. btw. Deze kosten zullen we dan als volgt moeten opnemen in onze resultatenrekening:

 Naam Debet Credit 
 Operational leasing auto's € 500  
 Terug te vorderen omzetbelasting € 105
 
 Crediteuren   € 605


Operational Lease verwerken in de jaarrekening?

In de jaarrekening moet worden toegelicht welke leaseovereenkomsten jij als ondernemer het afgelopen jaar bent aangegaan. Om Operational Lease op een juiste manier te verantwoorden, geef je een cijfermatige beschrijving van de afgesloten leaseverplichtingen. Dit doe je door het opstellen van de resultaatlasten voor het komend jaar en de jaren 2 tot en met 5.

Bekijk ons Operational Lease aanbod

Nu je weet wat Operational Lease jou zakelijk te bieden heeft, is het tijd om te beginnen met de zoektocht naar dé ultieme zakelijke auto of bedrijfswagen. Misschien heb je er al één op het oog, of heb je juist nog geen enkel idee. Bij ons vind je een breed aanbod Operational Lease modellen, waar jij voor een vast bedrag per maand onbezorgd van kunt genieten. En ben je op zoek naar een bepaald model in een specifieke uitvoering of kleur? Dan gaan we graag voor je op zoek.

Bekijk hier het aanbod!

Met 8 vestigingen in regio
Utrecht altijd in de buurt bij
schade en onderhoud.

Wil je een proefrit
maken? Dat is bij ons
geen probleem.

Bij pech helpen onze
eigen monteurs
je snel weer op weg.

Een ruime keuze
uit nieuwe en jong
gebruikte modellen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Wat gaat er in 2023 veranderen voor leaserijders?

Lees meer

Besparen op je brandstofkosten? Dit zijn de 8 beste tips.

Lees meer

Een zakelijke keuze. Wat is goedkoper, elektrisch of hybride rijden?

Lees meer

Beslagen autoruiten? Dit zijn de 6 beste tips om het te voorkomen.

Lees meer
Direct contact