Leasen in 2023: wat verandert er voor leaserijders? 

Op Prinsjesdag heeft het kabinet een aantal wijzigingen aangekondigd die van invloed zijn op het zakelijk leasen in 2023 en de jaren daarna. Het gaat in hoofdlijn om de verlaging van de inkomstenbelasting, het prijsplafond voor gas en elektra, de bpm verhoging én het vorderen van motorrijtuigenbelasting (MRB) voor bedrijfswagens. Daarnaast verandert ook de bijtellingskorting op volledig elektrische auto’s in 2023. Wij hebben de belangrijkste wijzigingen voor je opgesomd.

Inhoudsopgave


Verlaging inkomstenbelasting 2023

De inkomstenbelasting in box 1, wordt in 2023 iets verlaagd en gaat van 37,07% naar 36,93%. Dit betekent dat je als zakelijke rijder uiteindelijk minder bijtelling betaalt voor het privégebruik van je zakelijke leaseauto.


Bijtelling elektrische auto 2023

Ook na 2022 wordt de bijtellingskorting voor het privégebruik van je zakelijke leaseauto gecontinueerd, maar wel geleidelijk worden afgebouwd. Zo zal het kortingspercentage op de bijtelling elektrische auto's ook in 2023 worden verlaagd. Voor een nieuwe elektrische auto betaal je in 2023 dan 16% bijtelling over de eerste €30.000. Over het deel daarboven betaal je 22% bijtelling. Dit jaar ligt de drempelwaarde bij aanschaf van een nieuwe elektrische auto nog op €35.000. Voor auto’s met een verbrandingsmotor geldt ook in 2023 een fiscale bijtelling van 22% over de hele fiscale waarde.


Bpm verhoging bedrijfswagens

In het Belastingplan van 2023 is te lezen, dat met ingang van 1 januari 2025 de bpm op zakelijke bedrijfswagens zal worden verhoogd. Het kabinet wil zo dat er voor bestelauto’s dezelfde belastingregels gaan gelden als voor personenauto’s, met als doel de verkoop van emissievrije of zuinige bedrijfswagens te stimuleren. Ook ondernemers moeten dus straks dus gewoon belasting (bpm) gaan betalen wanneer zij een bedrijfswagen kopen. In plaats van deze bpm te baseren op de cataloguswaarde, zal dit vanaf 2025 afhangen van de CO2-uitstoot. Voor een bedrijfswagen met verbrandingsmotor betaal je dan €66,91 per gram CO2-uitstoot. Bedrijfswagens zonder CO2-uitstoot blijven wel gewoon vrijgesteld van de bpm verhoging.


Verhoging motorrijtuigbelasting (MRB) bedrijfswagens

Met ingang van 2025 zal ook de motorrijtuigbelasting van bedrijfswagens met verbrandingsmotor met 15% worden verhoogd. Vanaf 2026 zal hier nog eens 6,96% bijkomen. Hoeveel motorrijtuigbelasting een ondernemer uiteindelijk betaalt hangt af van het type bedrijfswagen.


Energieprijzen en laden in 2023

Per 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor stroom en gas. Zo wil het kabinet de energierekening voor huishoudens betaalbaarder maken. Wanneer je thuis je elektrische auto laadt, zorgt het prijsplafond ervoor dat je de kosten van het laden van je elektrische auto beter onder controle houdt.

Met 8 vestigingen in regio
Utrecht altijd in de buurt bij
schade en onderhoud.

Wil je een proefrit
maken? Dat is bij ons
geen probleem.

Bij pech helpen onze
eigen monteurs
je snel weer op weg.

Een ruime keuze
uit nieuwe en jong
gebruikte modellen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Wat gaat er in 2023 veranderen voor leaserijders?

Lees meer

Besparen op je brandstofkosten? Dit zijn de 8 beste tips.

Lees meer

Beslagen autoruiten? Dit zijn de 6 beste tips om het te voorkomen.

Lees meer

Financial Lease en Operational Lease. Wat is het verschil?

Lees meer
Direct contact