Beslagen ruiten? De 6 beste tips om dit te voorkomen

Niet alleen tijdens een regenachtig voorjaar, maar vooral in de herfst- en wintermaanden beslaan autoruiten vele malen sneller. Niet zo vreemd, want dat zijn de vochtigste seizoenen van het jaar. Een beslagen autoruit kan dan ook voor flink wat vertraging en ergernis zorgen. Je kunt niet gelijk wegrijden, maar moet je eerst zorgen dat je weer voldoende zicht door de ruiten hebt. Doe je dat niet? Dan is niet alleen de kans op ongelukken vele male groter, ook loop je het risico een boete van €250 te krijgen. Zorg daarom altijd dat je met schone ruiten en voldoende zicht de weg op gaat.

Inhoudsopage


De oorzaak van beslagen ruiten

Met name bij koud en nat weer beslaan de autoruiten. Een eenvoudige oplossing lijkt het weren van vocht uit het interieur, maar een natgeregende jas of hijgende hond op de achterbank is vaak al voldoende om het vochtpercentage in de auto naar grote hoogten te doen stijgen. Zodra de auto wordt gestart raakt de waterdamp in de auto de koude autoruiten, koelt af en condenseert. De ruiten beslaan, waardoor je geen helder zicht meer hebt.


Nooit meer last van beslagen autoruiten met deze 6 tips

Met deze 6 tips zullen beslagen autoruiten voortaan tot het verleden behoren:

Tip 1: Zorg voor schone autoruiten

Het klink raar, maar schone autoruiten beslaan minder snel. Doordat vocht zich makkelijk hecht aan vuil ligt er op een vuile autoruit ook eerder een laagje ijs. Een goede reden om je autoruiten wat vaker schoon te maken. Voor blinkend schone ruiten kun je het beste een ontvettend middel of een speciale glasreiniger gebruiken. Vergeet niet de buitenkant van de ruiten ook goed schoon te maken en regelmatig de ruitenvloeistof bij te vullen.

Tip 2: Zet de airconditioning aan

Niet alleen is de airco een redder in nood bij tropische temperaturen, maar ook in de herfst- en wintermaanden. De airco maakt de lucht droger, waardoor je snel weer goed zicht hebt. Vergeet niet de blazers op de vooruit te richten en de airco op maximaal te zetten. Laat de airco, ook als de ruiten niet meer beslagen zijn, nog wel een tijdje aan staan. Anders kun je binnen no-time weer opnieuw beginnen.

Tip 3: Gebruik huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Je verwacht het niet, maar tandpasta of scheerschuim met mint blijkt goed te werken! Hoe het werkt? Smeer de binnenkant van de ramen in met scheerschuim, laat het even intrekken en maak daarna de ruit weer schoon met een droge doek. De autoruiten inwrijven met een paar druppels afwasmiddel werkt ook prima. Wij hebben hier zelf geen ervaring mee, maar het is het proberen waard.

Tip 4: Leg vochtvreters in de auto

Eigenlijk heel voor de hand liggend en effectief. Er zijn veel vochtvreters te koop, maar je kunt ze natuurlijk ook heel makkelijk zelf maken. Vul een sok met droge rijst. Knoop erin, en klaar ben je!

Tip 5: Zet na je laatste rit de ramen even open

Als je vandaag niet meer van plan bent om nog met de auto weg te gaan, is het een goed idee om de ramen even een paar seconden open te zetten. Op deze manier vult de auto met droge en koude lucht.

Tip 6: Vervang de rubbers en het interieurfilter

Als pakkingen en rubbers van de ramen en deuren toe zijn aan vervanging, dan merk je dat snel genoeg aan je ramen. Zijn de rubbers poreus en sluiten ze niet meer optimaal, dan komt er meer vocht binnen waardoor ruiten sneller zullen beslaan. Om dit te voorkomen, kunnen ze met de juiste zorg soepel worden gehouden. Dit kun je het beste doen met vaseline, talkpoeder of andere speciale verzorgingsproducten.

Ook iets om in de gaten te houden is het interieurfilter in je auto. Het houdt stof, vuil en schadelijke deeltjes als stikstof, roet en zwaveldioxide buiten de deur. Veel mensen weten niet dat de autoruiten eerder beslaan als het interieurfilter aan vervanging toe is. Ons advies is dan ook om minimaal 1 keer per jaar of na 20.000 kilometer het interieurfilter te vervangen.

Probleem niet verholpen?

Heb je alles geprobeerd en nog steeds last van beslagen ruiten? Dan zal het probleem een technische oorzaak hebben die je zelf niet kunt oplossen. In dat geval staan de technisch specialisten van Henri & Herman voor je klaar, die het probleem snel en vakkundig voor je kunnen oplossen.

Maak een werkplaatsafspraak

Met 8 vestigingen in regio
Utrecht altijd in de buurt bij
schade en onderhoud.

Wil je een proefrit
maken? Dat is bij ons
geen probleem.

Bij pech helpen onze
eigen monteurs
je snel weer op weg.

Een ruime keuze
uit nieuwe en jong
gebruikte modellen.

Misschien vindt je dit ook interessant

Wat gaat er in 2023 veranderen voor leaserijders?

Lees meer

Besparen op je brandstofkosten? Dit zijn de 8 beste tips.

Lees meer

Een zakelijke keuze. Wat is goedkoper, elektrisch of hybride rijden?

Lees meer

Financial Lease en Operational Lease. Wat is het verschil?

Lees meer

Private leasen of toch kopen? Alle voor- en nadelen op een rij.

Lees meer
Direct contact