Brandstof besparen? Dit zijn de 8 beste tips

Brandstof besparen... Het lijkt misschien niet de moeite waard én erg ingewikkeld, maar wat nou als we je vertellen dat je al snel 10% op je brandstofverbruik kunt besparen door alleen maar zuiniger te rijden? Dat is niet alleen prettig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu! Wij geven je 8 praktische en eenvoudig uitvoerbare tips, waarmee jouw eerstvolgende tankbeurt verder weg lijkt dan ooit. Zo bespaar je al rijdend op de brandstofkosten. Wie wil dat nou niet?

Tip 1: Schakel op het goede moment

Op het dashboard in je auto zit een toerenteller die je helpt om op tijd te schakelen. Waarschijnlijk gebruik je hem bijna nooit, maar het is wel een heel handig hulpmiddel om brandstof te besparen. Staat de toerenteller tussen de 2.000 en 2.500, schakel dan rustig door naar de volgende versnelling. Veel moderne auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met een versnellingsindicator die je hiermee helpt. Zo bespaar je de meeste brandstof.

Tip 2: Check je bandenspanning

Een andere goede tip om brandstof te besparen is door te zorgen dat je autobanden de juiste bandenspanning hebben. Een zachte band zorgt namelijk voor meer wrijving op het wegdek waardoor je auto meer brandstof zal verbruiken. Daarnaast kan een verkeerde bandenspanning ook zorgen voor snellere slijtage van de banden. Wil je dus brandstof besparen en langer met je banden doen? In het instructieboekje of op de deurstijl van je auto kun je vinden wat de juiste bandenspanning is.

Tip 3: Vermijd luchtweerstand

Rijd je graag met de ramen van je auto open, dan ben je veel minder aerodynamisch waardoor je meer brandstof verbruikt. Bij hoge snelheden kan dit zelfs oplopen tot 10%. Voor fietsendragers en skiboxen op de auto geldt hetzelfde. De luchtweerstand neemt toe waardoor het de motor meer brandstof moet verbruiken om vooruit te komen. Kijk ook eens kritisch wat je in de achterbak hebt liggen. Neem alleen de bagage mee die echt noodzakelijk is en pak na een vakantie zo snel mogelijk de auto uit.

Tip 4: Rijd met stabiele snelheid

Ook kan het rijden met behulp van cruise control voor een flinke besparing in je brandstofkosten zorgen. Gebruik het daarom vooral op de snelweg. De cruise control helpt je de snelheid van de auto te stabiliseren en dat is erg brandstof besparend. Door een snelheidslimiet in te stellen die iets lager is dan de toegestane maximum, verbruik je veel minder brandstof zonder dat de duur van je rit aanzienlijk wordt verlengd.

Tip 5: Laat je auto niet stationair draaien

Sta je in de file, moet je wachten voor een openstaande brug of rood stoplicht? Zet dan de motor van je auto even uit. Een motor stationair laten draaien is niet heel milieuvriendelijk en zorgt voor onnodige brandstofverspilling. Zo verbruikt een auto met stationair draaiende motor al snel een halve liter brandstof per uur. Op het brandstofverbruik van een paar minuten stationair draaien, kun je dus al gauw wat extra kilometers besparen.

Tip 6: Plan en combineer je routes

De beste manier om brandstof te besparen is natuurlijk door minder te rijden. En daar is een perfecte oplossing voor, namelijk: combineer afspraken. Het efficiënt inplannen van afspraken is niet alleen een effectieve manier om te besparen op je brandstofuitgaven, maar je bespaart zo ook nog eens tijd. Het zorgvuldig uitstippelen van je route helpt files en drukke wegen te vermijden. Plan daarnaast afspraken die bij elkaar in de buurt zijn na elkaar en op dezelfde dag. Maak je gebruik van een zakelijke auto? Dan zijn afspraken aan het begin of einde van je werkdag en in de buurt van je woon-werkroute een goede optie. Dat scheelt je snel weer een extra ritje.

Tip 7: Kijk vooruit en anticipeer

Meer toeren betekent meer brandstofverbruik, dat geldt overigens ook voor regelmatig en abrupt remmen. Door een rustige rijstijl aan te nemen zul je minder hoeven optrekken en afremmen, waardoor je dus brandstof zult besparen. Wanneer je in de verte een verkeerslicht ziet naderen, haal dan je voet van het gaspedaal, laat het voertuig uitrollen en schakel rustig terug. Zodra het verkeer weer begint te rijden kun je de snelheid weer oppakken terwijl de auto nog in beweging is. Zo verbruik je veel minder brandstof dan wanneer je moet stoppen en opnieuw moet wegrijden.

Tip 8: Zet brandstof-slurpers uit

Luxe functies als stoel-, stuur- en ruitverwarming bieden extra comfort tijdens de autorit, maar kosten ook brandstof. Schakel daarom als je ruiten zijn ontdooid en je stoel en stuur zijn opgewarmd deze systemen uit. Ook zorgt het gebruik van de airco ervoor dat je auto tot 10% meer brandstof verbruikt. Gebruik deze functies dus met mate en alleen als je ze echt nodig hebt.

Bonus tip: gebruik de airconditioning wel regelmatig, maar zet hem een kwartier voor aankomst alvast uit. Dit voorkomt nare geurtjes en houdt de airco schoon en fris. Wil je brandstof besparen, houdt ‘m dan niet onnodig lang aan. 

Wil je nog meer besparen?

Pak dan de elektrische fiets in plaats van de auto. Natuurlijk rijd een elektrische fiets niet gratis, maar je kunt er wel flink wat brandstofkosten mee besparen. Met een leasefiets van Utrecht Lease rijd je onbezorgd voor een vast bedrag per maand, inclusief de kosten voor onderhoud, reparatie, verzekering en zelfs pechhulp. Zo weet je elke maand precies waar je aan toe bent en ben je niet alleen bezig met besparen, maar ook met het verbeteren van het klimaat. Tel uit je winst!

Bekijk ons Fiets Lease aanbod

Met 8 vestigingen in regio
Utrecht altijd in de buurt bij
schade en onderhoud.

Wil je een proefrit
maken? Dat is bij ons
geen probleem.

Bij pech helpen onze
eigen monteurs
je snel weer op weg.

Een ruime keuze
uit nieuwe en jong
gebruikte modellen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Wat gaat er in 2023 veranderen voor leaserijders?

Lees meer

Besparen op je brandstofkosten? Dit zijn de 8 beste tips.

Lees meer

Beslagen autoruiten? Dit zijn de 6 beste tips om het te voorkomen.

Lees meer

Financial Lease en Operational Lease. Wat is het verschil?

Lees meer
Direct contact