Verschil Financial Lease en Operational Lease

Financial Lease of Operational Lease, wat is het verschil? Voor veel mensen is dit vaak nog onduidelijk. Het verschil zit voornamelijk in het eigenaarschap. Bij Financial Lease ben je als ondernemer vanaf de eerste dag eigenaar van de auto die je leaset. Operational Lease is te vergelijken met huur. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij en je betaalt maandelijks voor het gebruik. Om een goede keuze te kunnen maken, is het erg belangrijk om duidelijk te krijgen wat de voor- en nadelen van beide leasevormen zijn. Voor Financial Lease en Operational Lease gelden allebei andere regels, maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen?

inhoudsopgave


Wat is Operational Lease?

Het kenmerk van Operational Lease is dat je gedurende de leaseperiode geen eigenaar bent, maar tegen betaling gebruik maakt van de leaseauto. Dit betekent dat de auto niet op de balans staat, waardoor je andere investeringen kunt doen. In de meeste gevallen zijn kosten voor onderhoud, reparatie, pechhulp en verzekering inbegrepen in het maandbedrag dat je betaalt. Hierdoor weet je dus altijd waar je aan toe bent. Doordat de auto eigendom blijft van de leasemaatschappij, kun je Operational Lease het beste vergelijken met het huren. 

De voordelen van Operational Lease

Wat zijn voordelen van Operational Lease en waarom zou je hiervoor kiezen? We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij:

 • Je bedrijfsauto is geen kostenpost op de balans;
 • Het maandbedrag is all-in;
 • Met een vast bedrag per maand zeer overzichtelijk;
 • Professionele indruk bij klanten;
 • Je hoeft geen grote investering te doen.


Wat is Financial Lease?

Met Financial Lease investeer je in je onderneming en met name in mobiliteit. Financial Lease kun je eigenlijk het beste zien als een lening en is daardoor een veel gekozen leasevorm. Je koopt een auto en betaalt deze in termijnen terug. Met deze vorm van leasen komt de leaseauto op de balans te staan, zodat je deze kunt afschrijven. Het fijne hiervan is dat je niet aan je spaarrekening hoeft te komen. Je hoeft de auto niet in één keer te betalen, maar betaalt hiervoor een vast bedrag per maand. De rente en aflossing blijven de gehele looptijd gelijk.

Wanneer je met Financial Lease zakelijk een auto of bedrijfswagen wilt leasen, word je direct de economisch eigenaar. Je kunt er mee doen en laten wat je wilt, maar het juridisch eigendom ligt gedurende de leaseperiode bij de leasemaatschappij. Aan het eind van het leasecontract wordt het juridisch eigendom overgedragen aan jouw onderneming. Op dat moment ben je pas volledig eigenaar van de auto, wat vergelijkbaar is met een hypotheek. 

De voordelen van Financial Lease

Wat zijn de voordelen van Financial Lease en waar moet je rekening mee houden als je voor deze leasevorm kiest? We zetten de belangrijkste voordelen op een rij:

 • Je betaalt een vast bedrag aan rente en aflossing per maand;
 • Doordat je zelf eigenaar bent van de auto, komt het op je balans te staan. Dit kan fiscale voordelen opleveren;
 • Met Financial Lease spreid je de aanschafkosten waardoor je niet in één keer een groot bedrag hoeft te betalen;
 • Je kunt onbeperkt rijden zonder kilometerbeperking;
 • Je wordt direct economisch eigenaar van de auto.


Het verschil tussen Financial Lease en Operational Lease

Zoals je hebt kunnen lezen is er zeker verschil tussen Financial Lease en Operational Lease. Je kunt beide leasevormen dan ook het beste vergelijken met het huren of kopen van een huis. Een huis huren is dan gelijk aan Operational Lease en een huis kopen is te vergelijken met Financial Lease. We zetten de belangrijkste verschillen hieronder voor je op een rij:

 • Kosten
  Operational Lease is een all-in leasevorm. Kosten voor onderhoud, reparatie, verzekering en belasting worden meegenomen in het maandbedrag. Dit is niet het geval bij Financial Lease. Financial Lease is een lening die je maandelijks afbetaalt.
 • Balans
  Bij Financial Lease komt de auto op je balans te staan, bij Operational Lease niet.
 • Einde contract
  Bij Financial Lease ben je aan het eind van de leasetermijn eigenaar van de auto. Bij Operational Lease is dat niet het geval en lever je, aan het eind van het leasecontract, de auto weer in.

Met 8 vestigingen in regio
Utrecht altijd in de buurt bij
schade en onderhoud.

Wil je een proefrit
maken? Dat is bij ons
geen probleem.

Bij pech helpen onze
eigen monteurs
je snel weer op weg.

Een ruime keuze
uit nieuwe en jong
gebruikte modellen.

Misschien vindt je dit ook interessant.

Wat gaat er in 2023 veranderen voor leaserijders?

Lees meer

Besparen op je brandstofkosten? Dit zijn de 8 beste tips.

Lees meer

Een zakelijke keuze. Wat is goedkoper, elektrisch of hybride rijden?

Lees meer

Beslagen autoruiten? Dit zijn de 6 beste tips om het te voorkomen.

Lees meer

Private leasen of toch kopen? Alle voor- en nadelen op een rij.

Lees meer
Direct contact