Elektrisch of hybride, een lastige zakelijke keuze!

Elektrisch en (plug-in) hybride rijden is de laatste jaren zowel particulier als zakelijk erg in populariteit gestegen. Je ziet ze steeds vaker en het aanbod blijft maar groeien. Maar wat is wijsheid bij de keuze voor een nieuwe zakelijke leaseauto, juist nu klimaat en duurzaamheid wereldwijd volop de aandacht krijgt? Veel mensen denken ten onrechte dat volledig elektrisch rijden zakelijk pas interessant kan zijn bij een hoog jaarlijks kilometrage. Maar is dat wel zo? We vergelijken een volledig elektrische leaseauto met een hybride variant, en zochten het voor je uit. Met welke aandrijflijn rij je zakelijk gezien het voordeligst, waar ligt het omslagpunt en bij welke kilometrage wordt het financieel interessant? We leggen het hieronder graag aan je uit.

De Fiat 500e (RED) versus Fiat 500 Hybride (RED)

Er zijn weinig auto’s die zowel in een hybride, als elektrische variant te krijgen zijn. De Fiat 500 is gelukkig een zeldzame uitzondering, waardoor we een goede en vooral eerlijke vergelijking kunnen maken. Voor deze vergelijking hebben we de Fiat 500e (RED) en de Fiat 500 Hybrid (RED) zo identiek mogelijk uitgerust.


Wat is het verschil tussen een elektrische en hybride auto?

Een hybride auto maakt gebruik van een combinatie van drie krachtbronnen. Namelijk een benzinemotor, een elektromotor en een oplaadbare batterij. Het opladen van deze batterij gaat bij een hybride auto vanzelf, doordat er energie wordt teruggewonnen bij het afremmen en uitrollen van de auto. De vrijgekomen energie wordt door de auto opgeslagen in de batterij om deze vervolgens weer te kunnen gebruiken. Er zijn twee varianten hybride auto's: de Plug-in Hybride en Parallel Hybride.

Anders dan bij een hybride auto heeft een elektrische auto helemaal geen verbrandingsmotor. De auto wordt aangedreven door grote oplaadbare batterijen die gekoppeld zijn aan de elektromotor. Wanneer de auto wordt gestart zorgt de omvormer dat de elektromotor wordt voorzien van stroom uit de batterijen. Deze zet de elektrische energie om in mechanische energie waardoor de auto in beweging komt. Een elektrische auto heeft dan ook geen uitlaat, maar ziet er verder in grote lijnen gewoon hetzelfde uit als een auto met verbrandingsmotor.

De zakelijke leasekosten op een rijtje

We hebben voor je berekend wat deze twee auto’s kosten, als je zou kiezen voor Operational Lease met een looptijd van 60 maanden en 10.000 kilometer per jaar. De uitkomst is verrassend…


Kiezen voor een lager maandtarief hoeft uiteindelijk zeker niet te leiden tot lagere kosten. Integendeel, je kunt zelfs geld besparen als je kiest voor een duurde leaseauto. Ondanks het grote verschil in de maandelijkse kosten, is het daarnaast belangrijk om te kijken naar de verbruikskosten. Bij Operational Lease zijn alle kosten zoals verzekering, onderhoud, wegenbelasting, rente en afschrijving verwerkt in het maandtarief. Alleen de brandstof of de kosten voor het laden betaal je zelf. Doordat de Fiat 500 Hybrid (RED) zowel gebruik maakt van brandstof als elektriciteit, zijn deze verbruikskosten hoger dan de volledig elektrische Fiat 500e (RED). 

De leaseprijs van de Fiat 500 Hybrid (RED) mag dan wel lager zijn, maar dit voordeel valt weg tegen de hoge verbruikskosten van €193. Wanneer je kiest voor de duurdere, maar volledig elektrische Fiat 500e (RED), zijn de verbruikskosten voor het opladen maar €17 per maand. Hierdoor bespaar je al gauw €35 per maand op je autokosten. Op jaarbasis levert dit een voordeel op van €420 en gedurende de looptijd van 60 maanden bespaar je gemiddeld zo'n €2100. Dat is snel verdient, toch?

Wil jij ook geld besparen?

Ben je helemaal overtuigd en benieuwd wat de nieuwe 100% elektrische Fiat 500e jou als ondernemer nog meer te bieden heeft? Wacht dan niet te lang en bekijk ons zakelijk leaseaanbod, of maak vandaag nog een afspraak voor een persoonlijk en onafhankelijk adviesgesprek.

Bekijk de Fiat 500e (RED)

Met 8 vestigingen in regio
Utrecht altijd in de buurt bij
schade en onderhoud.

Wil je een proefrit
maken? Dat is bij ons
geen probleem.

Bij pech helpen onze
eigen monteurs
je snel weer op weg.

Een ruime keuze
uit nieuwe en jong
gebruikte modellen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Wat gaat er in 2023 veranderen voor leaserijders?

Lees meer

Besparen op je brandstofkosten? Dit zijn de 8 beste tips.

Lees meer

Beslagen autoruiten? Dit zijn de 6 beste tips om het te voorkomen.

Lees meer

Financial Lease en Operational Lease. Wat is het verschil?

Lees meer
Direct contact