Financial Lease en BKR, hoe werkt dat?

Inhoudsopgave


Wat is een BKR-registratie?

Een BKR-registratie betekent dat je staat geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Het BKR registreert elke lening boven de €250, met een looptijd langer dan 1 maand en checkt of deze wel op tijd worden betaald. Ook zakelijke leningen waarvoor iemand persoonlijk aansprakelijk is, worden geregistreerd. Voorbeelden hiervan zijn leningen als een hypotheek of telefoonabonnement waarbij je de telefoon maandelijks afbetaalt. Ook het afsluiten van een Financial Lease wordt gezien als lening en zal dus een BKR-registratie opleveren.


Waarom wordt een BKR-registratie bijgehouden? 

Als je een nieuwe lening wilt afsluiten, zoals een Financial Lease, dan kan de leasemaatschappij het BKR-register raadplegen om te kijken of je nog andere leningen hebt uitstaan. Op deze manier kunnen ze zien of je jouw betalingsverplichtingen nakomt en of het wel verstandig is je nůg een lening te geven. Dit wordt ook wel BKR-toetsing genoemd. Daarnaast is een BKR-registratie ook ter bescherming van jezelf. Het voorkomt dat je financiŽle verplichtingen aangaat, die eigenlijk niet kunt betalen. Wanneer je regelmatig te laat betaalt of betalingsachterstanden hebt, kan dat een reden zijn om niet met jou in zee te gaan.


Financial Lease met negatieve BKR 

Een BKR-registratie wekt bij veel mensen negatieve associaties op, maar in principe hoeft dit geen probleem te zijn. Ook zorgen meerdere leningen er niet gelijk voor dat je een negatieve BKR-registratie krijgt zolang maar te zien is dat je altijd netjes op tijd betaald.

Een negatieve BKR-registratie is wat vervelender. Dit houdt namelijk in dat je een achterstand hebt opgelopen bij het aflossen van een lening. Dat gebeurt niet gelijk bij de eerste gemiste rekening, maar als je echt een flinke betalingsachterstand hebt verandert je BKR-registratie in een negatieve BKR-registratie welke vijf jaar zichtbaar blijft.

Ook dit hoeft niet altijd te betekenen dat wij je Financial Lease aanvraag direct afwijzen. Misschien ligt de registratie wel lang in het verleden, is er een betalingsregeling afgesproken of hebben er zich andere positieve veranderingen voorgedaan. In dat geval kun je ondanks een negatieve BKR-registratie toch een Financial Lease afsluiten, mits je financiŽle situatie het natuurlijk toelaat. 


Financial Lease zonder BKR-toetsing 

Kun je ook een Financial Lease afsluiten zonder BKR-toetsing? Als we het hebben over zakelijke Financial Lease is er in principe geen BKR-toetsing verplicht. Deze valt namelijk buiten de registratieplicht omdat je als bedrijf eigenaar wordt van de auto. Ben je persoonlijk aansprakelijk voor je onderneming? Dan komt de auto op jouw naam te staan en geldt hiervoor wel een BKR-registratie.

Ondanks dat kunnen aanbieders bij de aanvraag van zakelijke Financial Lease in sommige situaties toch een BKR-toetsing doen van natuurlijke personen. Bijvoorbeeld in geval van ZZP’ers en startende ondernemers. Heb je een negatieve BKR-registratie? Dan kan een leasemaatschappij meer vragen stellen en betere inzichten willen in de jaarcijfers.

Om zakelijk een Financial Lease zonder BKR-toetsing af te kunnen sluiten, moet je er rekening mee houden dat de auto wordt gefinancierd door een leasemaatschappij met eigen acceptatieprocedure en afwijkende voorwaarden. Zo is in de meeste gevallen uitstel van betaling niet mogelijk en wordt er vaak gevraagd naar een extra inkomen als borg. In geval van het niet nakomen van de betalingsverplichtingen, wordt dit dan als borg aangesproken. Financial Lease zonder BKR-toetsing wordt dan ook vaak gekozen wanneer de aanvraag door een leasemaatschappij is afgewezen of er een negatieve BKR-registratie bekend is. Wanneer je kiest voor Financial Lease zonder BKR-toetsing, zorg er dan voor dat je de voorwaarden van verschillende leasemaatschappijen goed met elkaar vergelijkt en doorrekent. Zo ben je er zeker van dat er zich geen problemen voordoen met de betaling van je maandelijkse termijnen. 


Financial Lease met BKR-registratie en een hypotheek, hoe zit dat? 

Heb je al een Financial Lease en wil je een hypotheek afsluiten voor bijvoorbeeld het verbouwen of kopen van een woning? Dan zal je hypotheekverstrekker het BKR-register raadplegen om te kijken of je nog andere financiŽle verplichtingen hebt lopen. Is dat inderdaad het geval, dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op je hypotheek. Hoe hoger de leningen, hoe minder het hypoheekbedrag dat je kunt lenen. Dit geeft een hypotheekverstrekker meer zekerheid dat jij je vaste lasten op tijd kunt betalen.

Eerst een hypotheek, dan Financial Lease 

Ben je startend ondernemer of ZZP’er, overweeg je Financial Lease en wil je binnenkort een hypotheek afsluiten? Veel ondernemers die persoonlijk aansprakelijk zijn voor hun bedrijf vragen in dat geval eerst de hypotheek aan, voordat ze een Financial Lease afsluiten. Op deze manier heb je nog geen ‘last’ van een BKR-registratie en kun je net wat meer lenen.

Of dit verstandig is, is maar de vraag. Een maximale hypotheek ťn de vaste lasten van een leaseauto kunnen veel stress opleveren. Niemand heeft er iets aan als jij niet op tijd aan je betaalverplichtingen kunt voldoen. Daarnaast dient de leaseauto tijdens de looptijd van het leasecontact als onderpand. Kun je de maandelijkse leasetermijnen niet meer betalen? Dan kan de auto worden ingenomen, krijg je een negatieve BKR-registratie en ook nog eens een fikse boete wegens contractbreuk.

Neem dus geen onnodige financiŽle risico’s en houd rekening met je eigen financiŽle draagkracht. Vraag bij twijfel altijd om advies van een expert.  

Met 8 vestigingen in regio
Utrecht altijd in de buurt bij
schade en onderhoud.

Wil je een proefrit
maken? Dat is bij ons
geen probleem.

Bij pech helpen onze
eigen monteurs
je snel weer op weg.

Een ruime keuze
uit nieuwe en jong
gebruikte modellen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Wat gaat er in 2023 veranderen voor leaserijders?

Lees meer

Besparen op je brandstofkosten? Dit zijn de 8 beste tips.

Lees meer

Een zakelijke keuze. Wat is goedkoper, elektrisch of hybride rijden?

Lees meer

Beslagen autoruiten? Dit zijn de 6 beste tips om het te voorkomen.

Lees meer
Direct contact