Financial Lease bijtelling, dit moet je weten!

Inhoudsopgave


Bijtelling, wat is dat?

Wat is bijtelling? Bijtelling zijn fiscale kosten die je afdraagt aan de Belastingdienst voor het privégebruik van jouw zakelijke leaseauto. Simpel gezegd vindt de overheid dat wanneer je een auto van je werkgever “krijgt”, je daarover belasting moet betalen. Iedereen die zijn zakelijke leaseauto ook graag privé wil gebruiken betaalt daarom bijtelling. Bijtelling is dus eigenlijk een soort inkomstenbelasting en daardoor een veelvoorkomende term bij het afsluiten van financial leasecontract. Koop of lease je een auto particulier? Dan heb je met fiscale bijtelling niks te maken.


Betaal je bij Financial Lease bijtelling?

Rij je met een zakelijke leaseauto op jaarbasis meer dan 500 privékilometers? Dan betaal je ook met Financial Lease bijtelling. De bijtelling is een percentage van de nieuwwaarde van de leaseauto en wordt bij je belastbaar inkomen opgeteld. Zo ook wanneer je als ondernemer met Financial Lease een auto leaset.


Financial Lease zonder bijtelling

Rij je op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé? Dan betaal je net als bij alle andere zakelijke leasevormen géén Financial Lease bijtelling. De Belastingdienst verwacht wel dat je dit overtuigend kunt bewijzen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een sluitende rittenregistratie bij te houden van elke kilometer die je zowel zakelijk als privé hebt afgelegd. Goed om te weten is dat het woon-werkverkeer voor deze berekening valt onder zakelijk gereden kilometers.

Verklaring geen privégebruik

Ook kun je als werknemer bij de Belastingdienst een ‘verklaring geen privégebruik’ aanvragen. Hiermee verklaar je dat jouw Financial Lease vooral zakelijk wordt gebruikt en je niet meer dan 500 privékilometers per jaar zal gaan rijden. Kun jij met deze verklaring bij je werkgever aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt? Dan hoeft je werkgever niks in te houden op je salaris en betaal je dus géén Financial Lease bijtelling en belasting over het privégebruik. Meer over de specifieke eisen en aanvraag kun je vinden op de website van de Belastingdienst.


Hoe hoog is de bijtelling?

Het bedrag dat je aan bijtelling betaalt, is afhankelijk van drie factoren:

 • Cataloguswaarde van de auto
  Het gaat hier om de netto cataloguswaarde met alle opties die vanuit de fabriek toegevoegd zijn daarbij opgeteld. Dit bedrag is inclusief btw en bpm.
 • Bijtellingspercentage
  Het bijtellingspercentage is verschillend en afhankelijk van de CO2-uitstoot en datum eerste tenaamstelling van de auto.
 • Hoogte van je inkomen
  Met behulp van de belastingschijven bepaalt de Belastingdienst hoeveel belasting je over je inkomen moet betalen.

Cataloguswaarde

De cataloguswaarde van een auto kun je terugvinden op de website van het RDW. Na het invullen van het kenteken kun je onder het tabblad ‘fiscaal’ de catalogusprijs zien. Dit bedrag gebruik je bij het berekenen van de hoogte van de bijtelling.

Bijtellingspercentage

Rijd je in 2022 een auto of bedrijfswagen van de zaak met verbrandingsmotor en gebruik je deze ook privé? Dan wordt er in principe 22% van de cataloguswaarde van de leaseauto bij je brutoloon opgeteld.

Om het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren verlaagde de overheid de bijtelling op volledig elektrische auto’s. Van 2007 tot en met 2018 was de bijtelling op auto’s met géén of minimale CO2-uitstoot 4%. Sinds 2019 wordt dit percentage stapsgewijs opgebouwd naar de standaard 22% bijtelling.

Momenteel staat de bijtelling voor volledig elektrische auto’s tot aan het drempelbedrag van € 35.000 op 16%. Kost jouw leaseauto meer? Dan betaal je voor het bedrag daarboven 22% bijtelling.

 Type auto  2022 2023-2024  2025   vanaf 2026
Brandstof 22% 22%  22% 22%
Volledig elektrisch (EV) 16% 16%  17% 22% 
Maximale catalogusprijs EV’s €35.000  €30.000  €30.000  n.v.t. 

Is het percentage bijtelling de hele periode geldig?

Vanaf het moment dat het kenteken van de auto voor het eerst op naam wordt gezet, is het bijtellingspercentage precies 60 maanden (5 jaar) geldig. Deze periode gaat in op de 1e dag van de maand die volgt. Wordt de auto bijvoorbeeld op 6 april tenaamgesteld, dan betaal je dat bijtellingstarief vanaf 1 mei, 60 maanden lang.


Van bruto naar netto bijtelling

Bijtelling wordt door je werkgever bij je belastbaar inkomen opgeteld. Hoe meer je verdient, hoe meer sociale verzekeringspremies en belasting je moet betalen. In Nederland kennen we daarvoor twee belastingschijven. Met behulp van het bijbehorende belastingpercentage kun je zelf uitrekenen hoeveel netto bijtelling je betaalt.

Belastingschijf Belastbaar inkomen Tarief 
Eerste belastingschijf tot €69.399  37,07%
Tweede belastingschijf vanaf €69.399  49,50% 


Financial Lease bijtelling berekenen

Met de cataloguswaarde, het bijtellingspercentage en belastingpercentage, kun je zelf eenvoudig uitrekenen hoeveel bijtelling je betaalt. Check de daadwerkelijke hoogte van de bijtelling altijd bij je loonadministratie.

De maandelijkse kosten bereken je aan de hand van de volgende 3 stappen:

 1. Cataloguswaarde x bijtellingspercentage = bruto bijtelling per jaar
 2. Bruto bijtelling per jaar : 12 = bruto bijtelling per maand
 3. Bruto bijtelling per maand x belastingpercentage = netto bijtelling per maand

Voorbeeldberekening

Een werknemer heeft het hele jaar een Financial Lease ter beschikking met een cataloguswaarde van €35.000. Het is geen elektrische auto en de werknemer rijdt per jaar meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden (woon-werkverkeer wordt gezien als zakelijk gebruik). Daarom betaal je in dit geval een Financial Lease bijtelling van 22%.

De bijtelling die deze werknemer per maand moet betalen is dan: 22% van €35.000,- = €7.700,- per jaar (€641,67 per maand). Per maand wordt er een bedrag van €641,67 bij het inkomen opgeteld waarover je dus ook extra belasting moet betalen. Stel dat deze werknemer hierover 37,07% belasting betaalt, dan zijn de netto maandlasten voor dit leasecontract 37,07% van €641,67 = €237,87. Dit betekent dat deze werknemer per jaar €2854,39 (12 x €237,87) aan netto bijtelling betaalt.

Met 8 vestigingen in regio
Utrecht altijd in de buurt bij
schade en onderhoud.

Wil je een proefrit
maken? Dat is bij ons
geen probleem.

Bij pech helpen onze
eigen monteurs
je snel weer op weg.

Een ruime keuze
uit nieuwe en jong
gebruikte modellen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Wat gaat er in 2023 veranderen voor leaserijders?

Lees meer

Besparen op je brandstofkosten? Dit zijn de 8 beste tips.

Lees meer

Een zakelijke keuze. Wat is goedkoper, elektrisch of hybride rijden?

Lees meer

Beslagen autoruiten? Dit zijn de 6 beste tips om het te voorkomen.

Lees meer
Direct contact