Private leasen of toch kopen? Alle voor- en nadelen op een rij

Is Private Lease een goed alternatief voor kopen? Een lastige keuze wanneer je een nieuwe auto nodig hebt. Het lijkt misschien decadent en duur, maar in veel gevallen ben je met Private Lease goedkoper uit dan wanneer je een auto koopt. Helemaal wanneer je hiervoor geld moet lenen.

Dit komt doordat leasemaatschappijen op grote schaal auto’s kunnen inkopen, verzekeren en onderhouden. Vaak gaat dit om honderden auto’s tegelijk wat zorgt voor enorm veel prijsvoordeel. Als consument krijg je dit met de aanschaf van ťťn auto, hoe goed je ook kunt onderhandelen, nooit voor elkaar. Steeds meer particulieren kijken daarom naar de mogelijkheden van Private Lease. Maar is dat wel verstandig? We zetten de voor- en nadelen even voor je op een rijtje.

De voor- en nadelen van Private Lease

Met Private Lease kies je voor gemak en zekerheid. Een groot voordeel is dat je op deze manier de nieuwste auto’s kunt rijden, zonder rekening te hoeven houden met onverwachte kosten voor reparatie en onderhoud. Hiervoor betaal je naast een vast maandbedrag alleen nog de kosten voor brandstof, parkeerkosten, eventuele verkeersboetes en het eigen risico bij niet verhaalbare schade. Doordat je maandelijks een vast bedrag moet vrijhouden, heb je daarentegen wel minder vrij te besteden budget. Het voordeel is wel dat je spaargeld op niveau blijft.

De voordelen van Private Lease:

 • Zorgeloos rijden
  Geen zorgen over onverwachte onderhoudskosten en het inruilen of verkopen van je auto.
 • Inzicht in de kosten
  Met Private Lease weet je precies welke kosten je maandelijks kwijt bent. Je betaalt alleen nog de brandstof, parkeerkosten en eventuele verkeersboetes.
 • Geen spaargeld nodig
  Een nieuwe auto rijden, maar geen spaargeld? Met een vast inkomen kan Private Lease een goede optie zijn.
 • Geschikt voor ouderen
  Voor veel senioren is het lastig om bij financiŽle instellingen geld te lenen. In dat geval kan Private Lease een goede keuze zijn. Let wel op: ongeveer de helft van de Private Lease aanbieders hanteert een leeftijdsgrens van maximum 75 jaar.
 • Vaak voordeliger dan kopen
  In veel gevallen is Private Lease goedkoper dan kopen met geleend geld. Minder groot is het voordeel bij veel opgebouwde schadevrije jaren, en in een enkel geval is Private Lease zelfs voordeliger dan het kopen van een auto met eigen geld.

De nadelen van Private Lease:

 • BeÔnvloed je nieuwe hypotheek
  Van nieuwe Private Lease overeenkomsten wordt 100% van de totale leasetermijnen geregistreerd bij het BKR (het Bureau Krediet Registratie). Een hypotheekverstrekker ziet dit als een financiŽle verplichting wat een negatieve invloed heeft op het bedrag dat je maximaal kunt lenen.
 • Eigen risico bij schade
  Doordat de verzekering in het leasecontract is opgenomen, geldt er bij schade in veel gevallen een eigen risico van maximaal €500.
 • Verlies van schadevrije jaren
  Doordat de verzekering onderdeel is van het leasecontract, staat deze dus niet op jouw naam. Handig, maar een nadeel hiervan is dat bij veel verzekeraars je opgebouwde no-claimkorting na 3 tot 5 jaar kwijt raakt. Doordat bij Private Lease de verzekeringskosten voor alle bestuurders gelijk zijn, neem je deze korting dus niet mee. Als je al veel schadevrije jaren hebt opgebouwd, kan het in sommige gevallen zelfs voordeliger zijn om geld te lenen voor aankoop van een auto.
 • Contractbreuk is duur
  Wil je onder het leasecontract uit omdat je persoonlijke situatie is gewijzigd door bijvoorbeeld ontslag of echtscheiding? Dan kan dat in veel gevallen niet zonder financiŽle gevolgen. Bij leasemaatschappijen welke zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease, is het contract wel altijd kosteloos te beŽindigen bij overlijden.

Wil je weten of Private Lease iets voor jou is? Ontdek hier alles over Private Lease.

De voor- en nadelen van kopen

Een auto die je zelf hebt gekocht is natuurlijk fantastisch. Hij is helemaal van jou, dus jij bepaald zelf wat je ermee doet. Daarnaast zit je natuurlijk niet vast aan maandelijks terugkerende leasekosten. Aan de andere kant is het natuurlijk zo dat je nooit weet tegen welke onverwachte kosten je aanloopt. Zeker bij een tweedehands auto is het risico groot dat je na verloop van tijd te maken krijgt met flinke kosten voor onderhoud en reparatie. Bij Private Lease heb je hier geen omkijken naar. Verder is het kopen van een nieuwe auto een fikse hap uit je spaargeld. Geld dat je misschien liever besteedt aan een vakantie of verbouwing.

Benieuwd naar ons Private Lease aanbod?

Ben jij er na het lezen van dit artikel van overtuigd dat Private Lease jou meer voordelen biedt dan kopen? Bekijk dan vooral eens ons brede aanbod Private Lease modellen en vraag vrijblijvend een leaseofferte aan. Zo kan jij voor een vast bedrag per maand zorgeloos genieten van een auto naar keuze. En staat de auto van je dromen er niet tussen? Dan gaan we graag voor je op zoek.

Bekijk ons actuele aanbod

Met 8 vestigingen in regio
Utrecht altijd in de buurt bij
schade en onderhoud.

Wil je een proefrit
maken? Dat is bij ons
geen probleem.

Bij pech helpen onze
eigen monteurs
je snel weer op weg.

Een ruime keuze
uit nieuwe en jong
gebruikte modellen.

Misschien vindt je dit ook interessant

Wat gaat er in 2023 veranderen voor leaserijders?

Lees meer

Besparen op je brandstofkosten? Dit zijn de 8 beste tips.

Lees meer

Een zakelijke keuze. Wat is goedkoper, elektrisch of hybride rijden?

Lees meer

Beslagen autoruiten? Dit zijn de 6 beste tips om het te voorkomen.

Lees meer

Financial Lease en Operational Lease. Wat is het verschil?

Lees meer
Direct contact